Hogyan lehet leszámolni a megfelelési kényszerrel?

Önbizalomhiány, mint családi hagyomány és mint béklyó? Nos nálunk az alacsony önbecsülés mintája szinte generációról generációra úgymond tovább „öröklődött”. Sok minden nélkül lehet boldogulni, de az egészséges mértékű önbecsülés nélkül pont nem.

Szerencsére modern világunkban az önbizalom már nagyon sokféleképpen növelhető. Számtalan hobby, szakirodalom, szakember közül válogathat az ember. Hogy véleményem szerint melyik a legjobb? Igazából azt gondolom, hogy ez mindenkinek saját magának kell megtalálnia. Nekem a coachként tanult és használt újrahangolási, elengedési technika hozta meg az áttörést, előtte pedig az, hogy folyamatosan kilépve a komfortzónámból ismeretlen, új dolgokban próbáltam ki magam, akkor is, ha féltem a kudarctól. Szépen lassan rájöttem, hogy sok mindent inkább szorongó alkatom és szeretet hiányom következményeként megfelelési kényszerből tettem, nem pedig belső meggyőződésből. Egykoron szinte minden kritika, bírálat mélyen érintett és tovább rombolta az önbecsülésemen.

Amikor azonban magamra találta, megtanultam ezt is kezelni, még pedig a következőképpen. Eleinte mindig oda álltam a tükör elé, a saját szemembe nézve és bármennyire is skizofrénül hangzik képletesen elbeszélgettem magammal. Mikor végig gondolom a dolgokat, igyekeztem kiszűrni mennyi igazság van abban, ami elhangzott előtte és mi az, amin tényleg szükséges javítanom. Egy idő után megtanultam a saját belső hangjaimra hallgatni, és aszerint befogadni és értékelni a felém áradó szavakat. Egyúttal azt is jó párszor megállapítottam magamban, hogy felnőttként ezt az utat végig járni sokkal keményebb volt, mint gyerekként lett volna.

Gyerekként a kis örömökért, sikerekért, elismerésekért, dicséretekért is nő az ember egészséges önbizalma. Ha szülő és gyermek közti kapcsolódás kiegyensúlyozott, a szülő rendben van önmagával gyakorlatilag minden felhőtlen játék, kötetlen közös program, érzelmeket és eseményeket feldolgozó bábozás, szerepcserés játék, az együtt sírások és nevetések nap nap mint erősítik a gyerekek önbecsülést. Hamarosan megosztok pár gyakorlatiasabb ötletet. Addig is, szeretettel kívánom nektek is, hogy a hétvégén minél jobban ki tudjátok használni a nyár adta napsütést, többet lehessetek a szabadban gyermekeitek kacaját vagy csak a madárcsicsergést hallgatva. 🙂

Kategória: Egyéb kategória | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük